Demo

Wat is Causale Voetreflexologie?

Causale voetreflexologie verschilt heel sterk van klassieke voetreflexologie.


In causale voetreflexologie wordt gezocht naar de oorzaak van bepaalde klachten en symptomen.

Elk orgaan dat gezond is beweegt. Wanneer deze beweging van de organen (motiliteit) verloren gaat om één of andere reden (operaties, littekens, toxines, ouderdom, emoties, bewegingsverlies van naburige organen,..), gaan de organen minder goed functioneren en kunnen ze uiteindelijk ziek worden.


In causale voetreflexologie wordt de beweging van de organen hersteld, via het bewerken van de corresponderende zones in de voeten. Dit werd bevestigd vanuit de praktische samenwerking met de osteopaat. Daardoor wordt de kwaliteit van de functies van de organen bevorderd.


Hiertoe bewerkt de causale voetreflexoloog niet enkel de pijnlijke zones. Soms zijn pijnloze, “verdoofde zones” de oorzaak van bepaalde klachten. Zeer pijnlijke zones worden dan weer snel verlaten om op zoek te gaan naar oorzakelijke zones. Verschillende zones worden daarom voortdurend “gecombineerd”.

Om die verbanden te ontdekken wordt er in de opleiding veel aandacht besteed aan causale relaties.

Inzichten verwerven in oorzakelijke samenhang staat centraal.


De zones van de organen worden bewerkt in samenhang met de corresponderende emotionele zones in de hersenen. Op deze manier werkt de causale voetreflexoloog aan de eenheid van lichaam en geest.


De manier van redeneren bij het bewerken van de voeten, de specifieke techniek, de benadering van  hormonale onevenwichten, de betrokkenheid van het autonoom zenuwstelsel, de verbanden met emotionele zones,… zorgen ervoor dat de voeten vanuit een causaal perspectief worden behandeld.